Wellness pobyt v Dunajskej Strede – Vaša oáza relaxu a pohody

Predstavte si miesto, kde sa zastaví čas a vy...

Káva v tehotenstve: Dopriať si ju, či nie?

Káva v tehotenstve je téma, ktoré vyvoláva mnoho otázok...

Zdravotné poistenie: Ochrana pre vaše zdravie

Zdravotné poistenie je povinnou daňou pre každého občana Slovenskej...

Toyota predstavila Land Cruiser Matt Black Edition

Toyota Land Cruiser je automobil, ktorý sa v mnohých...

Slavia porazila St Joseph’s 4:0, Sparta hrala so Stavangerom 0:0

Futbalisti pražských klubov Slavie a Sparty vstúpili dnešnými úvodnými zápasmi 2. predkola do kvalifikácie Európskej konferenčnej ligy a zároveň do novej sezóny. Zatiaľ čo Slavia potvrdila rolu favorita a na ihrisku gibraltárskeho St Joseph’s zvíťazila 4:0, Sparta doma s nórskym tímom Viking Stavanger remizovala 0:0.

Slavia na úvod kvalifikácie Konferenčnej ligy vyhrala na Gibraltári 4:0
Futbalisti Slavie v úvodnom stretnutí 2. predkola Európskej konferenčnej ligy potvrdili rolu favorita a na ihrisku gibraltárskeho outsidera St Joseph’s zvíťazili jasne 4:0. Pražania v prvom súťažnom dueli sezóny rozhodli na umelej tráve už do polčasu, keď dvakrát skóroval Yira Sor a po vylúčení domáceho Cristiana Pecciho z 34. minúty sa tesne pred pauzou presadila letná posila Ewerton. Po zmene strán sa trafil striedajúci Ondřej Lingr.

Pred domácou odvetou, ktorá sa hrá za týždeň v Edene, majú slávisti prakticky istý postup. V 3. predkole by český vicemajster narazil na Panathinaikos Atény a na ceste do skupiny by potom musel vyradiť ešte jedného súpera. Pražania, ktorí v minulej sezóne došli až do štvrťfinále Európskej konferenčnej ligy, si nemôžu v kvalifikácii dovoliť zaváhanie, inak by prvýkrát od ročníka 2016/17 nehrali v pohároch skupinu.

Slávisti na štadióne v malom zámorskom území Veľkej Británie na juhu Pyrenejského polostrova od začiatku dominovali, ale v úvodných šanciach sa ešte nepresadili. Tiéhi, jedna z piatich letných posíl v základnej zostave, v šiestej minúte mieril vedľa, rovnako ako chvíľu nato Traoré. Usorovu strelu potom vyrazil domáci brankár.

Pražania v prvom vzájomnom súboji českého s gibraltárskym klubom v pohároch zlomili bezgólové skóre v 21. minúte. Traoré nabil Sorovi a jeho strela s pomocou brvna skončila za čiarou. Za ďalších 11 minút nigérijský útočník po podobnej akcii skóroval druhýkrát. Tentokrát sa Sor po zasekávačke od Usora presadil prízemnou strelou k zadnej žrdi a potvrdil, že sa mu v pohároch darí. V jarnej časti minulej sezóny Európskej konferenčnej ligy dal šesť gólov.

Tretí celok uplynulého ročníka gibraltárskej ligy, ktorý v súťažiach UEFA prvýkrát prešiel do 2. predkola, si ešte viac skomplikoval zápas v 34. minúte. Pecci zasiahol Ewertona lakťom a islandský rozhodca ho rovno vylúčil. Ešte do prestávky Pražania presilovku využili. Po ďalšej akcii po pravej strane sa trafil po Traorého prihrávke Brazílčan Ewerton.

Po pauze mali slávisti v početnej prevahe množstvo ďalších šancí, ale presadili sa už iba raz. Sor v 50. minúte v úniku nezakončil a hetrik nezaznamenal. V 56. minúte sa k lopte po Usorovej strele dostal striedajúci Lingr a po pár desiatkach sekúnd na trávniku ho doklepol na hranicu ofsajdu do siete.

Ďalší gól už favorit nepridal, aj keď za zápas vyslal 18 pokusov medzi tyče. V 65. minúte hlavičkoval nad Tiéhi, Doudera potom trafil gólmana a Lingr tyč. Nepresadili sa ani ďalší striedajúci hráči Jurečka s Filou. Vršovickí aj tak vyrovnali svoju najvyššiu vonkajšiu výhru v pohároch a úspešne vkročili do sezóny.

Futbalisti Sparty v premiére pod Priskom zahájili sezónu remízou 0:0 s Vikingom
Futbalisti Sparty zahájili novú sezónu bezgólovou remízou s nórskym tímom Viking Stavanger v úvodnom stretnutí 2. predkola Európskej konferenčnej ligy. Súťažnú premiéru na lavičke Pražanov si odbil dánsky tréner Brian Priske. Odveta je na programe za týždeň.

Zatiaľ čo pre sparťanov išlo o prvý duel v ročníku, Viking je uprostred ligovej sezóny, pretože nórska súťaž sa hrá systémom jar – jeseň. Víťaz dvojzápasu sa v ďalšom predkole stretne so škótskym Motherwellom, alebo írskym mužstvom Sligo Rovers.

Sparta mala kvôli disciplinárnemu trestu za rasistický transparent fanúšikov pri februárovom zápase Európskej konferenčnej ligy v Belehrade proti Partizanu uzavretú päťtisícovú časť hľadiska, kam ale vďaka výnimke od UEFA mohli prísť organizované skupiny priaznivcov vo veku šiestich až štrnástich rokov v sprievode dospelej osoby. Celkom na Letnú zavítalo 12 667 fanúšikov.

Pri absencii Ladislava Krejčího mladšieho prevzal kapitánsku pásku Hancko, ktorý vytvoril stopérsku dvojicu s jedným z nových hráčov Zeleným. Z ďalších posíl nastúpili v základnej zostave aj obranca Mejdr, v zálohe Sadílek s Fortelným (návrat z hosťovania) a útočník Kuchta.

Sparta zahrozila v 12. minúte, keď sa k Haraslínovi odrazila lopta. Slovenský krídelník strelou na zadnú tyč prekonal gólmana Gunnarssona, lenže na bránkovej čiare odkopol loptu obrancu Vevatne. Ďalšia šanca sa po polhodine hry naskytla Hanckovi po rohovom kope, ale zblízka zamieril vedľa. V 36. minúte o sebe dali vedieť aj hostia, Fridjónsson si zabehol za obranu, ale Hancko jeho pokus zblokoval.

V závere úvodného dejstva Pražania Viking zatlačili. Najprv Fortelný vypálil z diaľky nad. Potom Pešek našiel vo vápne Kuchtu a zblokovaná strela bývalého slávistu skončila vedľa. Z následného rohu hlavičkoval Wiesner a Gunnarsson vytiahol balón na bránkovej čiare.

Letenskí si v druhej polovici vypracovali veľkú šancu až v 75. minúte. Mejdr odcentroval zo strany a striedajúci Čvančara hlavičkoval z hranice malého vápna nad. V 86. minúte narobil sparťanskému brankárovi Holcovi problém Kabranov center zo strany.

Sparta neprehrala v pohároch s nórskym súperom ani piatykrát. Zatiaľ čo Letenskí hrali v posledných dvoch sezónach skupinu Európskej ligy av minulom ročníku sa kvalifikovali do úvodného vyraďovacieho kola Európskej konferenčnej ligy, Viking sa predstavil v hlavnej fáze pohárov iba v sezóne 2005/06 v Pohári UEFA (dnes Európska liga). V ňom vtedy remizoval s pražskou Slaviou 2:2.